Siguranţa rutieră şi consumul de carburant
Siguranţa rutieră este un aspect de interes pentru toţi cetăţenii, fiecare dintre aceştia putând contribui la creşterea siguranţei pe drumurile publice. Comportamentul agresiv al participanţilor la trafic reprezintă cea mai importantă cauză a mortalităţii. Costurile cu carburanţii, achiziţia şi întreţinerea vehiculelor, costurile anvelopelor, costurile cu conducătorii auto şi pregătirea lor sunt în continuă creştere. Astfel, reducerea sau cel puţin controlul cheltuielilor operaţionale reprezintă o prioritate pentru utilizatorii individuali sau companiile care utilizează autovehicule.
La nivel mondial există o serie de studii şi rapoarte care analizează principalii factori prin care conducătorii auto pot influenţa economia de carburant şi prezintă indicatorii specifici de performanţă. De asemenea, aceste studii evidenţiază modul în care valorile indicatorilor de performanţă sunt efectiv aplicate în lumea reală de către conducătorii auto, administratorii de parcuri auto, formatorii de conducători auto precum şi de societăţile de asigurare. În general, comportamentul economic la volan reflectă o îmbunătăţire a siguranţei rutiere dar, în anumite situaţii pot apărea reduceri ale siguranţei rutiere, dacă conducătorii auto sunt prea „zeloşi”.
Principalii factori de influenţă a consumului de carburant:
· Comportamentul conducătorului auto
· Alegerea rutei
· Condiţiile de trafic
· Alegerea vehiculului, a anvelopelor, inclusiv a tipului de transmisie (manuală sau automată)
· Utilizarea consumatorilor (aer condiţionat, încălzire suplimentară, etc.)
· Mentenanţa vehiculului inclusiv presiunea corectă din anvelope
· Încărcarea vehiculului.
Comportamentul conducătorului auto
Conducătorul auto contribuie direct la reducerea consumului de carburant prin:
· Reducerea vitezei de deplasare în zona acceptabilă a rezistenţei aerodinamice
· Reducerea frecvenţei şi intensităţii accelerărilor şi frânărilor bruşte
· Păstrarea distanţei de siguranţă în trafic
· Reducerea timpilor de staţionare cu motorul pornit.
Un clasament al importanţei fiecărui factor este dificil de realizat. Spre exemplu, viteza este mai importantă la deplasarea pe autostrăzi şi drumuri rapide comparativ cu numărul de accelerări/frânări bruşte, respectiv conducerea într-o manieră cât mai lină, la deplasarea în oraş. În orice situaţie, conducerea agresivă va duce la un consum ridicat de carburant.
Nu poţi îmbunătăţi ceea ce nu poţi măsura!
Orice sistem de măsură a indicatorilor de performanţă în conducerea economică auto trebuie să monitorizeze parametri de siguranţă ce ţin de viteză, accelerare/decelerare şi distragerea atenţiei conducătorului auto.
Sistemele telematice actuale care utilizează tehnologia GPS furnizează informaţii despre utilizarea vehiculului şi, împreună cu soluţii de măsurare a consumului de carburant, pot îmbunătăţi siguranţa rutieră, conducerea economică şi comportamentul conducătorului auto